Sociale Kaart ASVZ
stichting mee

Stichting MEE

Wat is de visie van stichting MEE?

De leden van MEE Nederland willen een daadwerkelijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het bestaan van mensen met een handicap; aan volwaardig burgerschap, participatie en integratie. Door een dienstverlening die laagdrempelig, betrouwbaar en onafhankelijk is.

De vragen, wensen en behoeften van hun cliënten vormen het vertrekpunt voor deze dienstverlening. De leden van MEE Nederland kiezen daarbij positie naast de cliënt. Als professioneel raadsman/-vrouw bieden de leden informatie, advies en ondersteuning aan alle mensen met een beperking; in alle levensfasen en op alle levensterreinen, zoals wonen, werken, onderwijs, opvoeding, kinderopvang en vrije tijd. Zij dienen daarbij louter het belang van de cliënt. Door een positionering onafhankelijk van andere partijen wordt belangenverstrengeling voorkomen.
MEE Nederland heeft de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid van mensen met beperkingen hoog in het vaandel. Voor de eigen dienstverlening betekent dit onder meer dat cliënten overal in het land op een zelfde basispakket aan diensten kunnen rekenen.

In de discussie over het toekomstige dienstverleningsstelsel stelt MEE Nederland zich constructief op. De vereniging hanteert twee uitgangspunten die bij de uitwerking en implementatie van MEE hun waarde hebben bewezen:

  • cliëntbelang voorop: toetssteen voor nieuwe beleidsvoorstellen dient steeds de vraag te zijn of het belang van cliënten ermee wordt gediend;
  • vorm volgt inhoud: de discussie dient vanuit een inhoudelijke en functionele insteek gevoerd te worden. Systeem- en structuurkenmerken zijn geen doel op zich, maar een afgeleide van doelen, functies en taken.

Wat zijn de doelstellingen van stichting MEE?

MEE Nederland stelt zich ten doel de belangen van haar leden te behartigen en de dienstverlening aan mensen met een beperking te bevorderen. De vereniging streeft naar de uniformiteit en toegankelijkheid van de dienstverlening in de regio. MEE Nederland beschikt over een landelijk bureau. Het landelijk bureau geeft voorlichting, advies en informatie aan de leden en treedt namens de leden op als gesprekspartner en als woordvoerder bij relaties op nationaal niveau. Daarnaast helpt het landelijk bureau de deskundigheid van leden te bevorderen.

Welke soort hulp biedt stichting MEE?                

MEE-consulenten ondersteunen u op alle terreinen van het dagelijks leven. U kunt daarbij denken aan de volgende zaken:
·         vakantieadressen met aangepaste voorzieningen
·         adviezen bij de opvoeding van uw kind met een handicap
·         tips om uw dagelijkse leven zo zelfstandig mogelijk in te richten
·         hulp bij het aanvragen van een aangepaste woning of een persoonsgebonden budget
·         ondersteuning bij juridische problemen met bijvoorbeeld gemeente of ziekenfonds
·         ondersteuning bij de regelingen rondom en het aanvragen van een indicatie
·         begeleiding bij persoonlijke problemen
·         medische informatie over uw handicap
·         helpen bij het zoeken van goede scholing, activiteiten of werk van uw kind of cliënt

Aanvullende taken
Naast de ondersteuning van de cliënt richt MEE zich ook op aanvullende taken:
informatievoorziening en voorlichting
signaleren van speciale ontwikkelingen en belemmeringen
maatschappelijke activering en integratie
De consulenten van MEE richten zich, behalve op mensen met een beperking óók op andere dienstverlenende organisaties voor mensen met een beperking. Bij die organisaties kaarten we aan welke wensen en vragen we signaleren, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, arbeid, onderwijs en vrije tijd. Op die manier worden de behoeften en wensen van mensen met een beperking als collectief doorgesluisd naar dienstverlenende organisaties. Zij worden op die manier gestimuleerd om hun beleid aan te passen aan de vraag.

Met de ondersteuning die we bieden werken we preventief, dat wil zeggen dat we met het nemen van bepaalde maatregelen proberen te voorkomen dat nog zwaarder moet worden ingegrepen. Daarbij zetten we een groot netwerk in, waardoor in principe aan elke vraag tegemoet gekomen kan worden. Of het nu persoonlijke of collectieve taken betreft, integratie in de samenleving is waar mogelijk altijd ons streven.

Wat is de doelgroep van stichting MEE?

MEE is er voor iedereen met een handicap, beperking of chronische ziekte. MEE is er voor mensen die door hun beperking problemen ervaren in hun dagelijkse leven waardoor zij niet volledig aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen. MEE is er voor jong en oud, voor direct betrokkenen, maar ook voor ouders of verzorgers.

Wat zijn de beperkingen van stichting MEE?

Stichting MEE heeft jarenlang alleen gewerkt voor verstandelijke gehandicapten 2 jaar geleden is stichting MEE meer uitgebreid waardoor RIBW tegen aan loopt tegen dat Stichting MEE vaak handelt voor bijna alleen maar verstandelijke gehandicapten. BV alle werkplaatsen zijn voor verstandelijke gehandicapten en niet voor onze doelgroep.

 

Wie werken en samen met stichting MEE?

Langs de Levenslijn
Met deze website zet u informatie over leven met een beperking eenvoudig op een rij. Via een persoonlijke keuzelijst bepaalt u zelf over welk onderwerp u geïnformeerd wilt worden. De informatie krijgt u dan direct via internet of, aanvullend, via het informatiecentrum van de MEE-
organisatie bij u in de buurt.
www.langsdelevenslijn.nl  

 

Organogram Stichting MEE:

http://www.meenwh.nl/viewobje.asp?obj_id=360