Wat is de visie van GGZ Midden - Brabant
De hulpvraag van de patiënt staat centraal: zorg op maat. Zo wordt niet te weinig maar ook niet te veel hulp geboden. De hulp is toegankelijk en wordt zo dichtbij mogelijk in de buurt van de patiënt geboden. Patiënten worden gestimuleerd om zo veel mogelijk te blijven functioneren in hun eigen omgeving en deel te nemen aan het maatschappelijk leven. We vinden continuïteit van de zorg belangrijk. Daarom streven we ernaar om patiënten met zo weinig mogelijk verschillende hulpverleners te confronteren, iedere patiënt krijgt één hoofdbehandelaar.
Wat is de Doelstelling van GGZ Midden - Brabant?
Bij GGZ Midden-Brabant wordt allereerst gekeken naar de vraag van de patiënt.De behandeling en de begeleiding zijn gericht op de persoon van de patiënt endiens sociale omgeving. Bij aanmelding via GGZ Midden-Brabant is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding bij ons aanmeldteam vindt er een eerste gesprek plaats; dit wordt ook wel een intakegesprek genoemd. Tijdens het intakegesprek worden aanvullende persoonlijke gegevens gevraagd en wordt het probleem van de patiënt verkend. Vervolgens stelt een medewerker van GGZ Midden-Brabant met de patiënt vast welke vorm van behandeling het beste bij de hulpvraag past. Dat noemen we zorg op maat. Er zijn verschillende mogelijkheden van behandeling en begeleiding, aangepastaan de behoeften van de patiënt.
Welke doelgroep heeft GGZ Midden - Brabant?
De hulpverlening is georganiseerd naar de doelgroepen jeugd, volwassenen en ouderen. GGZ Midden-Brabant vindt continuïteit van de zorg belangrijk. Daarom streven wij er naar om patiënten met zo weinig mogelijk verschillende zorgverleners te confronteren. De zorg wordt geboden door vijf verschillende zorggroepen. De zorggroepen voor volwassenen bieden hulp aan volwassenen van 22 – 65 jaar. De zorggroep voor jeugd en jongvolwassenen biedt hulp aan jeugdigen van 0 – 22 jaar. De zorggroep ouderen richt zich op patiënten vanaf ongeveer 65 jaar. De afdeling preventie organiseert cursussen, trainingen en ondersteuningsgroepen voor deelnemers van alle leeftijden.
Wat zijn de beperkingen van GGZ Midden - Brabant?
Uit onze ervaring van het RIBW blijkt dat de psychiaters slecht bereikbaar zijn ivm drukte die ze hebben. We moeten daarom ook een paar keer bellen voordat we ze te pakken krijgen.
Organogram van GGZ midden - Brabant:
www.ggzmb.nl/upload/pdf/organigram%20GGZ%20MB%20031106.pdf
Met wie werkt GGZ midden - Brabant samen en wat voor een functie heeft dit?
Samenwerking voorkomt dat jongeren tussen wal en schip belanden. De informatie-uitwisseling in de jeugd-ggz moet beter. Op die manier kan Bureau Jeugdzorg haar regierol uitvoeren. GGZ Nederland werkt daarom actief aan implementatie van ‘protocollen meldplicht bij kindermishandeling’. Daarbij wordt ook de ggz voor volwassenen betrokken. Voor het tijdig signaleren van risicojongeren kan op termijn de 'Verwijsindex Risicojongeren' een goed hulpmiddel zijn. GGZ Nederland werkt hier aan mee omdat ze betere samenwerking tussen de sectoren op gang brengt en in het belang is van cliënten. Voorwaarde is wel dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de zwijgplicht van hulpverleners en de bescherming van de privacy van de cliënt. Daarom vindt GGZ Nederland dat een elektronisch kinddossier in het beheer van de jeugdarts moet blijven. Een dossier waar iedereen in kan lezen is moeilijk beheersbaar en schaadt de privacy.